Tekstbureau LigthartTekst


schrijven  herschrijven  redigeren  corrigeren  advies

 

Vijf tips voor iedereen die een website laat bouwen

Leuk dat je mijn nieuwe website bezoekt! Ik ben er heel blij mee en het was een leuke maar ook flinke klus om tot het juiste resultaat te komen. Wil jij ook een website laten maken, dan heb ik enkele tips voor je. Uit recente eigen ervaring dus.

1 Maak een ontwerp
Waarschijnlijk laat je dit door iemand anders verzorgen, maar het is goed om er alvast over na te denken. Bekijk andere websites en schrijf op wat je er goed en mooi aan vindt. Wil je een horizontaal of verticaal menu? Wil je een rustige, eenvoudige website of juist veel visuele (flash)elementen? Welke kleuren vind je mooi of passen bij je huisstijl? Vind je integratie van sociale media belangrijk? Ik maakte een schematische ontwerp, gewoon in een tabel in Word.

2 Bedenk welke pagina’s je wilt
Bedenk waar je de volgende vragen wilt beantwoorden op je site. Onder de vragen staat hoe ik het heb gedaan.

 Wat doe ik? Of: Wat bied ik aan?
Ik heb vier verschillende diensten, schrijven, herschrijven, redigeren en advies geven. Deze heb ik samengebracht in een uitklapmenu onder het hoofditem ‘diensten’.
 Wie ben ik?
Ik heb een menu-item ‘over mij’. Daaronder staat de informatie over mijzelf bij ‘Greetje Ligthart’. Ik vind duurzaamheid heel belangrijk, dus daarover heb ik een aparte pagina gemaakt.
 Wat heb ik al gedaan?
Ik heb onderscheid gemaakt tussen eerdere opdrachten en referenties. Deze pagina’s komen in het menu onder ‘portfolio’.
 
Wat kost ik?  
Ik heb een pagina met tarieven. Dat is een apart menu-item.
 Hoe ben ik te bereiken?
Ik heb een contactformulier met daarbij mijn contactgegevens.

Ongetwijfeld wil je zaken heel anders dan ik. Daar kom je vanzelf achter als je hiermee bezig bent. Al nadenkend kom je tot een overzicht van de pagina’s die je wilt en een menustructuur.

3 Kies niet zomaar de goedkoopste webdesigner
Je weet nu ongeveer wat je wilt en daarmee kun je op zoek naar een webdesigner/websitebouwer. Sommige webdesigners bieden een website aan voor €350,- of zelfs nog minder. Maar vaak zit je dan vast aan een abonnement voor hosting en onderhoud van je site. Daarvoor betaal je een bedrag per maand en dat kan behoorlijk oplopen.

Het kan ook anders: ik heb zelf een hostingbedrijf gezocht en houd mijn teksten zelf up-to-date. Met mijn webdesigner heb ik een vaste, eenmalige prijs afgesproken voor het ontwerpen en realiseren van mijn site. Zo ben ik goedkoper uit. Als je zelf je site wilt bijhouden, bedenk dan vooraf wat je wilt kunnen veranderen. Alleen teksten of bijvoorbeeld ook menu-items.

En tot slot: laat je niet te snel verleiden door aanbieders die zeggen dat ze jouw website hoog in de zoekresultaten van Google krijgen. Ten eerste is dat niet voor iedereen nodig. Misschien wil je vooral een website als informatiebron voor geïnteresseerden . En belangrijker: vaak zijn de sites die het hardst roepen geweldig te zijn met seo (zoekmachineoptimalisatie) zelf niet te vinden bij Google.

4 Wees kritisch
Als je het ontwerp van je nieuwe website te zien krijgt, schrijf dan je eerste indruk op, maar reageer niet direct. Laat het minimaal een dag op je inwerken. Kijk dan wat je mooi vindt en schrijf alles, echt álles, op waarmee je minder blij bent of wat je nog mist. Wil je de tekst linksonder liever 1 pt. kleiner of de kleur van de menubalk net een tint donkerder? Laat het doen! Anders gaat het je later irriteren.

En de teksten dan?
Ja, heel belangrijk uiteraard! Maar die kun je schrijven terwijl de webdesigner bezig is. Hoe je goede websiteteksten schrijft? Daar kom ik in een volgend blog op terug. Of kijk hier.